Ağbaba'dan Çocuk İşçiliği Mücadele Günü Mesajı

' Çocuk İşçi Sayısı Ürkütücü'

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; “Okulda kalem tutması gereken eller sanayide çekiç tutuyor. Kayıt altına alınmayan çocuk işçiler ve çıraklarla birlikte Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı.Bu rakam Türkiye’nin çalışma yaşamı için  çok ürkütücü.” dedi.

CHP Emek Büroları Koordinatörü Ağbaba, Türkiye’nin öncelikli çözmesi gereken konuların başında gelen çocuk işçiliği sorununun her geçen gün daha da içinden çıkılmaz hal aldığını kaydederek, “Okulda kalem tutması gereken eller sanayide çekiç tutuyor. Sokakta oynaması beklenen çocuklarımız çalışmaya mecbur bırakılıyor, ucuz iş gücü olarak görülüp sömürülüyor” dedi.

SURİYELİ ÇOCUKLARIN YARISI KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR

Çocuk işçiliğin çalışma hayatının kanayan yarası olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Suriye’den göç eden çocukların da çalışma hayatının en dikkat çeken kayıt dışı unsurları olduğunu ifade ederek, “30 Mart 2017 tarihinde yayınlanan resmi rakamlara göre Türkiye’de geçici koruma kapsamında 2 milyon 969 bin Suriyeli’nin 1 milyon 358 bini yani yüzde 45’i 18 yaşın altındadır. Suriyeli çocukların yarıya yakını eğitim olanaklarından yararlanamadığı için kayıt dışı sektörlerde çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.

1 YILDA 56 ÇOCUK İŞÇİ ÖLDÜ

Türkiye’de çocuk işçi sayısının kaygı verici düzeyde olduğunu belirten Veli Ağbaba, “2012 yılında 601 bin olan 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı, 2016 yılı sonunda 709 bine yükselmiş durumda. Kayıt altına alınmayan çocuk işçiler ve çıraklarla birlikte bu sayının 2 milyona yaklaştığı belirtiliyor. Çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı çalışıyor.Öte yandan iş cinayetlerin en masum kurbanları da maalesef çocuklarız.  2016 yılında çalışırken hayatını kaybeden çocuk sayısı 56. Henüz 18 yaşını bile göremeden bu hayattan koparılan çocuklarımız Türkiye’nin gizlenen gerçeklerini  yüzümüze vurmaya devam ediyor” dedi.

YANLIŞ SOSYAL VE EMEK POLİTİKALARI SONUCU

“Bu kara tablonun oluşmasının sebebi sorunları görmezden gelen, emeğin sömürülmesine ortam hazırlayan politikalar üreten siyasal iktidardır.”diyen Ağbaba; “12-13 yaşındaki çocukların çok ağır şartlarda çalıştırılmasının en önemli sebebi yanlış sosyal politikalar, yanlış emek politikaları, yokluk ve yoksulluktur. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği Mücadele Günü bu gerçeklerin konuşulduğu ve çözüm yollarının ortaya konulduğu gün olmalıdır” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN