Ağbaba, Hayvanları Koruma Yasası Hayvanları Korumuyor

5199 hayvanları koruma yasasının hayvanları koruyamadığını kaydeden Ağbaba, Malatya'da onlarca köpeğin katledilişine yetkililerin sessiz kalınmasını ve bakanlık bütçesinden sokak hayvanlarına ayrılan ödeneği eleştirdi.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

5199 hayvanları koruma yasasının hayvanları koruyamadığını kaydeden Ağbaba, Malatya’da onlarca köpeğin katledilişine yetkililerin sessiz kalınmasını ve bakanlık bütçesinden sokak hayvanlarına ayrılan ödeneği eleştirdi.Kubbe Dağı’ndaki köpek katliamının faillerinin ortaya çıkarılmasını istedi.

CANLIYA YAPILAN EZİYET MUTLAKA CEZALANDIRILMALI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kubbe Dağı’nda 2 hafta arayla meydana gelen köpek katliamının kabul edilemez olduğunu söyledi.Yaşanılan katliamın Hayvanları Koruma Yasasının, hayvanları koruyamadığının en son örneği olduğunu belirten Ağbaba, “Maalesef  Türkiye’de ve Malatya’da hayvanlarla ilgili farkındalık yaratılamadı. Halkımız hayvan haklarını yeteri kadar bilmiyor. Gelişmiş ülkelerde hayvan hakları da gelişmiş durumda. Hayvanlara yapılan en ufak kötü muamele cezalandırılıyor. Ancak bizim ülkemizde hayvanlara eziyet edenler çok komik cezalarla cezalandırılıyor. Oysa bir canlıya yapılan eziyet yasalarla en sert şekilde karşılık bulmalıdır” dedi.

KUBBE DAĞI’NDA 2 HAFTA ARAYLA KATLİAM YAŞANDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Kubbe Dağı’nda yaşanan köpek katliamının kabul edilemez olduğunu belirterek “Kısa süre önce basına yansıyan haberlerden öğrenildiği kadarıyla Malatya-Pütürge yolu üzerinde bulunan Kubbe Dağı mevkinde doğaya bırakılan yaklaşık 59 u yavru 69 köpeğin açlık ve susuzluk ile baş başa kaldığı, bölgeye giden Türk Kızılayı Malatya Şubesi personelleri tarafından köpeklere mama ve su verilerek hayatta kalmalarının sağlandığı belirtilmektedir. Açlığa ve ölüme terk edilen köpeklerin Malatyalı hayvanseverler tarafından kurtarılması için çaba gösterilirken, aynı bölgeye bir kez daha yine çok sayıda köpeğin bırakıldığı öğrenilmiştir.Bırakılan köpeklerin neredeyse tamamının öldüğü belirtilirken,Kubbe Dağı’nda  2 hafta ara ile yaşanan görüntüler tüm Malatyalıların tepkisine sebep olmuştur.”ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET HAYVANLARIN YAŞAM HAKKINI GÖZ ARDI EDİYOR

Hayvan hakları ihlallerinde sorumlu tek Bakanlığın  Orman ve Su İşleri Bakanlığı olduğunu belirten Ağbaba, “Bakanlık bünyesinde istihdam edilen veteriner hekim sayısı sadece otuzbeş. 2017 yılı için 14 Milyar 663 Milyon ödeneği olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın sokak hayvanlarına 11 Milyon 500 bin lira ödenek ayırmış. Hükümet hayvanların yaşam hakkını göz ardı ediyor” dedi.

BAKAN EROĞLU’NA SORULAR

Ağbaba,  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Ağbaba önergesinde ; Pütürge Kubbe Dağı’nda köpeklerin açlığa ve ölüme terk edilmesiyle ilgili bakanlığınız ilgili birimleri tarafından bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonuç nedir?Arka arkaya onlarca köpeğin kim ya da kimler tarafından bölgeye bırakıldığı tespit edilmiş midir? Köpeklerin toplu olarak bölgeye götürülmelerinin  ardından,  köpeklerin bazı bölgelerden toplanarak götürüldüğü iddiaları ağır basmaktadır. Sokak köpeklerinin kim yada kimler tarafından toplanıp, ölüme terk edildiğiyle ilgili jandarma tarafından yapılan soruşturma sonucu Bakanlığınıza ulaşmış mıdır? Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden konu hakkında bilgi alınmış mıdır?  5199 sayılı hayvanları koruma kanunun hayvanları koruma konusunda yetersiz olduğu, yasa uygulayıcılarının  mevzuat konusuna hakim olmadıkları şeklindeki eleştiriler bakanlığınıza ulaşmakta mıdır? Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Hayvan Bakımevinde kaç hayvan barınmaktadır? Barınak yeterli midir? Malatya’da merkez ilçe belediyeleri olan Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri bünyesinde hayvan barınakları var mıdır? Yok ise açılması planlanmakta mıdır? Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kaç veteriner hekim görev yapmaktadır.?Veteriner hekim sayısı yeterli midir?"sorularını yöneltti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN