Ağbaba, Arabuluculuk Değil Arabozuculuk

'Kıdem Tazminatı Fona Devredilirse Toplu İşten Çıkarmalar Yaşanır'

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Ağbaba, hükümetin hazırladığı zorunlu arabuluculuk tasarısı ve kıdem tazminatının fona devredilme planını eleştirdi. “Bu sistemin adı arabuluculuk değil arabozuculuktur. Bu sistemin adı sus payıdır”diyen Ağbaba, kıdem tazminatının fona devredilmesinin gelecekte toplu işten çıkarmalara yol açacağını belirtti.

CHP İşçi Sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, çalışma yaşamının sorunlarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Ağbaba, kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olduklarını belirterek, "Biz, sendikaların da talebi olan garanti fonu kurulmasını öneriyoruz." dedi.

İŞÇİYİ KORUMAKTAN UZAK ,ADALETE ULAŞMAYI GÜÇLEŞTİRİCİ

İş Mahkemeleri Kanun Tasarıyla, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında mahkemeye başvurmadan önce, zorunlu arabuluculuk sisteminin getirildiğini bildiren Ağbaba, “Bu sistemin adı arabuluculuk değil arabozuculuktur. CHP olarak, işçi sendikaların 'hayır' dediği böyle bir sisteme 'evet' demelerinin söz konusu olmadığını söyledi. Getirilmek istenen sistemin işçiyi korumaktan uzak, adalete ulaşmasını güçleştirici nitelikte olduğunu savunan Ağbaba, işçinin yüzde 100 haklı olduğu durum da bile arabulucuya gitmesiyle, üzerinde baskı oluşturulacağını ve işverenin isteği yönünde ikna edilmesinin sağlanacağını ifade etti.

DEPREM VERGİLERİ DUBLE YOLLARA GİTTİ

Kıdem tazminatı fonuyla ilgili olarak hükümetin, yeni sistemi, "çalışanlara müjde" olarak sunduğunu dile getiren Ağbaba, bu kadar faydalı ve emekçilerin lehine bir sistemse neden referandum öncesinde gündeme getirilmediğini sordu. Geçmişte benzer şekilde kurulan fonlardaki paraların ilgisiz yerlere aktarıldığını ileri süren Ağbaba, "Deprem vergilerinin duble yollara gittiğini övünerek anlatan bu hükümettir. Geçmişteki fonlarda uygulamalar bellidir. Şimdiye kadar kurulan fonun emekçilerin hayrına kullanıldığı bir örnek yoktur." Şeklinde konuştu.

HAK GASPINA GEÇİT VERMEYİZ

Kıdem tazminatının fona devredilmesinin gelecekte toplu işten çıkarmalara yol açacağını belirten Ağbaba, "AKP'nin amacı Türkiye'de iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmaktır. Bu konuda bizim tavrımız nettir; hak gaspına geçiş vermeyiz. Tüm sendikalar kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı. Bu planda emekçi lehine tek bir düzenleme dahi yok. Hem kıdem tazminatını almaya hak kazanmayı zorlaştırıyorlar, hem de işten kolaylıkla atıldıktan sonra tazminatın önemi ikinci plana düşüyor. Bizim tavrımız nettir; kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız. Biz, sendikaların da talebi olan garanti fonu kurulmasını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 3

BUNLARA DA BAKIN