1 Milyona Yakın Alzheimer, Demans, Parkinson Hastası

Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı Malatyalı hemşerimiz Sosyal Hizmetler Uzmanı Hakan Berktaş: 1 Milyona yakın Alzheimer, Demans,Parkinson hastası ve onların yakınlarının sesi olmaya hazırlanıyor

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon Alzheimer-Demans-Parkinson Hastası olduğunu, yakınlarıyla birlikte bu sosyal yaranın 8-10 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirten Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı Malatyalı hemşerimiz Sosyal Hizmetler Uzmanı Hakan Berktaş, “Bu bağlamda farklı sosyal projelerimizle, hazırlayacağımız ve Mecliste ilgili komisyonlara sunacağımız konuyla ilgili detaylı raporlarla Malatya’nın sesi de olacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon Alzheimer-demans-parkinkon hastası olduğunu, bu hastaların 8-10 kişinin hayatını yakından ilgilendirdiğini ve bunun da ülke nüfusunun neredeyse yüzde 10’una karşılık geldiğini belirten Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Genel Başkanı Malatyalı hemşerimiz Sosyal Hizmetler Uzmanı Hakan Berktaş,  “Bu nitelikte bir derneğe ihtiyaç olduğunu öngörerek kısa zaman önce kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Ben   25 yıllık meslek hayatımın 18 yılında yaşlılık ve buna bağlı hastalıklar üzerine çalışmalar yapan bir Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Aynı zamanda yurt dışında, Hollanda bu hastalıkların bakımı ve rehabilitasyonu üzerine de çalışmalar gerçekleştirdim. Bu sorunun çözümlenmesi çok boyutlu bir çabayı, multi disipliner çözüm yöntemlerini beraberinde getirmektedir.  Zira bu sorun sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda psikolojik, sosyal ve mali sorumluluk, medikal,  sosyal destekler ve multidisipliner konuların bütünleştiği bir sorundur. Bu bağlamda farklı projelerle, hazırlayacağımız ve mecliste ilgili komisyonlara sunacağımız ilgili detaylı raporlarla 1 milyona yakın hastanın, yakınlarının ve Malatya’nın da sesi olacağız” dedi.

Shu Hakan Berktaş; "Şu an Malatyada başlatmış olduğumuz proje ile hasta ve yaşlı bakıcı arayan hasta yakınlarına ücretsiz bir sekil de bakıcı bulmaları konusunda yardımcı olmaktayız"dedi.

Derneklerinin ülkemizin kanayan yarasına çareler üretmek, milyonlarca hasta ve hasta yakınının dertlerini meclise taşımak,  projeler geliştirmek için kurulduğunu kaydeden Berktaş, “Bizim misyonumuz ve  vizyonumuz ülkemizin bu çok önemli sosyal yarasına parmak basılmasını sağlayacak nitelikte sosyal sorumluluk projelerine imza atabilmek, ülke nüfusumuzun yüzde 10’una denk gelen potansiyeldeki tüm vatandaşlarımıza yol gösterecek, ışık olacak projelerle ufuk olabilmektir. Misyonumuz ve vizyonumuz Türkiye’de  çözümlenmesi gereken bu problemlere dernek olarak var gücümüzle yeni çözüm önerilerini  ortaya koymaktır”  dedi.

Destekler yeterli değil, artırılmalı

İnsanların bu hastalıklarla ilgili iki türlü bakım modeli olduğunu kaydeden Berktaş, “Birincisi evde bakım hizmetleri. Evde bakım hizmetlerinde hasta yakınlarımız hastalarına evde bakım yaparak sorunu çözmeye çalışmaktadır. İkincisi ise kurum bakımıdır. Kurum bakımında huzurevlerinde, engelli bakım merkezlerinde üniversite mezunu sağlıkçılarımız çalışmakta ve hastalarımızla çok yakından ilgilenmektedirler. Devletimiz 15 yıldır özellikle evde bakım hizmetlerinde evde bakım aylıkları noktasında önemli destek hizmetleri sağladı. Ancak bu destek hizmetleri yeterli değildir. Bu noktada ek önlemler alınmalı, farklı, etkin sağlık politikaları geliştirilmelidir. Biz de derneğimiz olarak mecliste bu sorununun etkin şekilde çözülmesi, farklı bir boyuta kavuşturulması, hasta ve hasta yakınlarımızın daha nitelikli, kaliteli bir yaşam standardıyla hizmet alabilmesi yönünde raporlar hazırlayacağız. İlgili sağlık komisyonlarına ve Sağlık Bakanlığındaki ilgili birimlere sunacağız” diye konuştu.

Sağlık Sigortası yanında Bakım Sigortası da gerekiyor

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında başlattıkları Sosyal Rehberlik Merkezlerinin faaliyetlerine devam ettiğini, 10 ilde temsilcilikleri olduğunu vurgulayan Berktaş, “Merkezimize başvuran 10 aileden 9’u hastalarının sigortalı olduğunu ve bakım hizmetlerini SGK’nın destekleyip desteklemediğini sormaktadır. Bu bağlamda Sağlık Sigortası yeterli değildir ve Bakım Sigortasının da gerekliliği görülmüştür. Bu bağlamda Sosyal Rehberlik Merkezimize bu yönde gelen talepler, sorular ile ortaya koyacağımız kapsamlı bir raporu Sağlık Sigortası yanında Bakım Sigortası’nın çok gerekli olmasını Mecliste gündeme getirilmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Hasta yakınlarında da sorunlar çıkıyor

Zaman içinde hastalara bakan hasta yakınlarında da farklı sağlık sorunları ortaya çıktığını ifade eden Berktaş, “Bunlar psikomatik sorunlar, ağrılar, fiziksel sorunlar (Bel ağrısı, hastanın kaldırılması, indirilmesi, yatırılması sırasında ortaya çıkan fiziksel problemler), psikolojik problemler ve aile içi iletişim problemleri (Hastaya kim bakacak gibi).Diğer yandan benim Alzheimer ile ilgili çarpıcı bir tespitimi ifade etmek isterim. Alzheimer hastası geçmişini, ona bakanlar ise geleceğini unuturlar. Bu noktada  derneğimiz kuşatıcı, kapsayıcı  ve gerek hasta gerek hasta yakınlarını ilgilendiren önemli çözüm önerilerini gündeme getirmek için yola çıkmıştır. Bizim misyonumuz ve  vizyonumuz ülkemizin bu çok önemli sosyal yarasına parmak basılmasını sağlayacak nitelikte sosyal sorumluluk projelerine imza atabilmek, ülke nüfusumuzun yüzde 10’una denk gelen potansiyeldeki tüm vatandaşlarımıza yol gösterecek, ışık olacak projelerle ufuk olabilmektir. Misyonumuz ve vizyonumuz Türkiye’de  çözümlenmesi gereken bu problemlere dernek olarak var gücümüzle yeni çözüm önerilerini  ortaya koymaktır”  açıklamasını yaptı

Arslan: Çok nitelikli işlere imza atacağız

Diğer yandan Dernek Genel Sekreteri Fizyoterapi Uzmanı Uğur Arslan da, derneklerinin çok önemli bir fonksiyonu yerine getireceğine inandığını kaydederek, “Hasta ve hasta yakınlarımıza vereceğimiz sosyal ve bilgi desteğiyle birlikte, onların sesi olacağımız farklı projelerle çok nitelikli işlere imza atacağız” değerlendirmesini yaptı.

www.sosyalrehberlik.com

www.alzheimerdemansdernegi.org

Hasta ve hasta yakınlarımıza sosyal hizmet uzmanları, hemşire ve fizyoterapistler ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir. Bülten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN