Kurban Paylaşmaktır... - ZEKİ DAĞ

Kurban Paylaşmaktır...


Kurban Bayramı veya bir başka deyişle "Neşe İçinde Huzura Yaklaşmak"

Kurban, Allah’ın rahmetine Yaklaşmak için ibadet maksadıyla kesilen özel hayvandır.

Bayram ise kutlanan gün ve günlerdir. Ayrıca bayramın bir diğer anlamı ise neşe, huzur, mutluluk, barış ve sükûnet demektir. 

Kurban, bayramın ilk üç gününde kesilir. Allah’ın rızasını kazanmak üzere kesilen kurbana (Udhiyye) bunu kesmeğe ise (Tazhiye) denir.

Kurbanın aranan şartları ve özellikleri vardır. Bunları anlatmağa sanırım gerek yok. Hepimiz biliyoruz. Veya kurbanımızı almağa giderken yanımıza bu işi bilen ehil kişi veya kişileri alıyoruz.

Keseceğimiz kurbanda arayacağımız en büyük özellik, sakat ve hastalıklı olmamasıdır. Bir de kurbanımızı Allah rızasını kazanmak için kesmemiz gerektiğini asla unutmamalıyız.

Kurban’ın hiçbir şekilde ne kanı, ne derisi, ne de eti Allah’a ulaşmaz. Öyleyse Allah’a ulaşan nedir o zaman diye sorabiliriz kendi kendimize. Alırken ise Allah’ın rızasını kazanmak için en güzelini ve en iyisini almalıyız. Kendimizin bile razı gelmeyeceği kurbanlıktan Allah rızasını beklemek saçma olur.

Niyet çok önemlidir. Buna Müslümanlar olarak çok dikkat etmeliyiz. Mantığımıza ters gelen dinimizce de kabul edilemez. Kişi kendine layık görmediğini Allah’a nasıl layık görebilir ki. Ama illa ki Afrika ya yardım edelim diyor isek Afrika’daki fiyattan değil de  Ülkemiz deki ederi üzerinden yatıralım.

“Neşe İçinde Huzura Yaklaşmak” için maddi kazanç gözetmemeliyiz. Manevi kazancı gözetmeliyiz. Niyetlerimiz ona göre yapmalıyız.

Ali Semerkandi Hazretlerinin de buyurduğu üzere, “Niyet Hâyır, Akıbet Hâyır”

Cenabı Allah sizleri de bizleri de niyeti hâyır olan kullarından eylesin ki akıbetimizde hâyır olsun.

Kurban, Allah rızasını kazanmak için gücü yetenlerin yaptığı bir ibadettir. Fakir fukarayı gözetmektir, aslında niyet. Onun için kurban kesenlerden ricamız, gönderdikleri paylarla insanları incitmesinler. Güzel tarafından ve bolca göndersinler. Çünkü kurbandaki en büyük pay fakirindir, unutmayalım.

Allah'ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi; Dünyalık Menfaatler Uğruna Kula Kul Olanların Üzerine Değil,  Neşe İçinde Huzura Yaklaşmak isteyen ve Yalnızca Yaradan Allah'a Kul Olan Tüm Dostlarımın Üzerlerine Olsun.

Kurban Bayramınız mübarek olsun...

Selam ve Dua ile Kalın...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
01Mar

Öbür Taraf Uzak Değil ki…

22Şub

Farkındayız...

07Şub

Deprem ve Enkazlar

04Şub

Eli Kanlı Katil İsrail

27Oca

Dürüstlük…