Yaşlılık Sendromu - FERAH USLU

Yaşlılık Sendromu


Her insan doğumundan itibaren bir çok evreden geçer çocukluk, ergenlik, gençlik derken birden zaman nasıl akıp geçti de yaşlılık süreci ile karşılaşmışız değil mi ? Zaman ne çabuk akıp geçti de,  her birimiz koca adam ve kadın olmuşuz  farkına bile varamadık. Artık çocuklar abi yerine amca, abla yerine teyze demeye başladığında gençlik döneminin bittiğini anlıyoruz. Kabul etmeliyiz ki artık yaşlıyız ve asla gençlik dönemine geri dönüş yok . Çocukken aklımıza bile gelmezdi bir gün yaşlanacağımız.

Bizler mutlaka yaşlılık treninde yerimizi alacağız ve  arkadaş grubumuz da değişecek. Belki diğer arkadaşlarımız üzülüyor olabilirler ama yapacak bir şey yok. Sadece şunu söyleyebiliriz ‘’ üzülmeyin yaşlanıyoruz  ve  her yaşın kendine göre güzelliği var’’ deriz. Bu arada yaşlılık döneminde kendine has bazı sendromu ile karşı karşıya kalacağız .Hiç birimiz gençliğimizi geri alamayız mümkün değil sadece bu süreci kabul etmeyi ve bundan sonraki yaşamımıza yön vererek hareket etmeliyiz.

Yaşlılık dönemine girdim diye korkular, kaygılar, hesaplaşmalar, ruhsal sorunlar ve iç sorgulamaların başladığı süreçtir. En çok yaşadığımız sıkıntı ise her şeye geç kaldım korkusu. Hayata geç kalmış  olabilirsiniz bu nedenle yaşamı  zindan etmeyelim . Hesaplaşma ise kendimize nerden geldim , nereye doğru yol alıyorum, neler yaptım yada neler yapabilirdim ? Soruları karşısında sorgularsanız , yaşayamadıklarına kızarsanız çok mutsuz olursunuz. Bu gibi düşünceler sizi yer bitirir.

İşte bu dönemde insanı sarsan , kıran ,inciten  bu dönemde alınan ani ve bazen de üzücü  kararlardır. Eksik taşların yerine oturtulma telaşı ve yaşlılık sürecinde yeni kararlar almalar başlar. Birde öteki yüzü var fiziksel olarak saçlara akların düşmesi, metabolizmanın yavaşlaması, vücudumuzda kırışıklıkların başlaması ve ideal kilonuzdaki değişimler korkutmaya başlar. Karşımıza çıkan bu olaylara ‘’dur’’ demek için bir dolu önlemler almaya başlarız. Ne kadar önlem alırsanız alın bu kaçınılmaz sondur yaşlı olduğumuzu kabul etme vaktidir. Korkmayın ve tadını çıkarmak için yapılması gerekeni yapın.

Yaşlılık sendromundan kurtulmak için yanlışlarımızla, doğrularımızla, günahımızla ve sevabımızla bu dönemi  sevmeyi  kabul etmeyi öğrenmeliyiz. Geri dönüşümü olmayan bu dönemi nasıl yaşayabilirim düşüncesi ile yön çizmeliyiz. Kafamıza göre yaşarsak  bu süreci aşamayız. Asla geçmiş zamanı geri alamayacağımız gibi geçmişi değiştiremez fakat geleceğinize yön verebilirsiniz. Zaman akıp gidiyor elbette zorluklar yaşayacağız en önemlisi de sağlık sorunu bunun için dengeli ve sağlıklı yaşamak için bazı önlemler almalıyız.

Yaşlılık , gençlik ve en çok olgunlaştığımız yaş dönemidir. Yapmak istediklerinizi yapmış, artık tadını çıkarmanın en güzel yaş dönemidir. Yaşınızdan asla korkmayınız ve gerektiği gibi hayatınızı sürdürmeye bakın .Sevgi ile kalın.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz