Sanal Oyunlar Çocuklarımızı Yalnızlaştırmaya Devam Ediyor! - FERAH USLU

Sanal Oyunlar Çocuklarımızı Yalnızlaştırmaya Devam Ediyor!


Oyun çocuklarımızın gelişiminde önemli rol oynamaktadır .Bizler mahalle kültürü ile büyümüş  mutlu çocuklardık .Arkadaşlarımızla oyun oynayan, devamlı hareket e dayalı , el becerimizi geliştiren oyunlarla büyüdük .Birlikte hareket ederek kişisel gelişmemize yardımcı oyunlarla geçti çocukluğumuz. Oyunlar bize yaratıcı olmayı, pratik düşünmeyi ,kelime dağarcığımızın gelişmesine yardımcı olmuştur.

Günümüzde mega şehirlerde mahalle kültürü diye bir şey kalmadı sanki o sokaklarda hiç çocuk oynamamış gibi. Mahalle kültürünün yerini sanal oyunlar aldı .Biz ebeveynler çocuklarımızı dış etkenler korumak için gözümüzün önünde olsun,dışarda  zaman geçirmesin diye her türlü imkanları sağlayarak bilgisayar, tablet, telefon, interneti var ederek koruduğumuzu mu  sandık?

Sanal ortamdaki oyunlar ne derece güvenilir biliyor muyuz ? Çocuğumuz nasıl bir oyun oynuyor ? Baktınız mı? Bizim bu yaklaşımımız çocuklarımızın bağımlı olmasına sebep oluyoruz. Son günlerde kitle iletişim araçlarından sanal oyunlar sebebi ile intahar olayları yaşandığını  duyar olduk. Sanal oyunlar çocuklarımızın üzerinde bağımlılık yapma oranı çok yüksek.Bu oyunlar sebebi ile okula gitmemeler, sinirli, asabi, motivasyonu yok olmuş, konsantresi kaybolmuş çocuklarla karşılaşıyoruz.

Çocuklarımız gerçek olmayan bir dünyada yaşıyor.Gerçek yaşamdan kopmuş yalnızlaşmaya sürüklenmiş kendine yeni bir dünya kurmuş.Gününün büyük kısmını  kimsenin olmadığı sanal ortamda geçiren çocuklarımız yalnızlaşmaya başlamış.

Biz aileler çocuklarımızın  eline daha konuşmaya başlamadan iletişim araçlarını  vererek onların yalnızlaşmasına sebep oluyoruz. Sosyal medyanın çocuklarımız üzerinde yarattığı baskı tehlike çanlarının çaldığının habercisidir. Sanal oyun oynayan çocuklarımızın eğitimdeki başarı oranı  gün gün düşmeye başlar, vermiş olduğunuz harçlıklar sanal oyuna harcanmakta. Sanal oyunlar çocukları çekmek için önce ücretsiz olarak belli yere kadar oynamasına müsaade ediyor  daha sonra ücretliye dönüşüyor.

Oyunun sonunu merak eden çocuk aldığı harçlığı sanal oyunda harcıyor.Biz ebeveynler çocuğumuz harcadı diye düşünüyoruz oysa  çocuğumuza harçlığını ne yaptın diye sorduk mu acaba ?Bizler sormadığımız için onlarda gizli saklı bağımlı olduğu oyuna gitmeye devam edecek. Böylesi durumlarda çok dikkatli olmalıyız. Çocuklarımızı takip etmeliyiz, iletişimimiz çok iyi olmalı, çocuklarımızla oyun oynamalı, oyununa dahil olmalı arada bir olsa da. Dış dünya ile iletişimini koparmasına izin vermemeli, yanında olduğumuzu hissettirelim, isteklerini dinleyelim, yargılamadan, kıyaslama yapmadan sağlam ilişki içinde olalım ki çocuklarımız sevildiğni hissedebilsin.

Sanal oyunlardan uzaklaştırmak için sınırlamalar getirmeli, oyununa dahil olmalı, arkadaşlarını tanımalı, çocuklarımızın  dışarda pyun oynamasına izin vermeli, yeteneklerini keşfederek sportif yada sanatsan faaliyetlere yönlendirmeli.Çocuklarımıza anlayacağı bir dille sanal oyunların iletişim kurmada ve sosyal gelişimini engellediğini ifade etmeli.Sanal oyunlardan uzaklaştırmak için çeşitli aktivitelere yönlendirerek cesaretlendirin.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz