Değer Ve Kıymet Bilmek - FERAH USLU

Değer Ve Kıymet Bilmek


Biz insanoğlunun en iyi arkadaşı ve düşmanı akıldır. Bizler bunu nasıl  , ne şekilde kullanacağımıza bağlıdır.Kendimizden çok başkalarına değer ve kıymet veririz.Vermiş olduğumuz insani özelliklerimizi yerine getirdiğimizi düşünürüz. Ancak  gerçek düşüncelerimizi  yansıta biliyor muyuz ? Vermiş olduğumuz  değeri her zaman dengede tutabiliyor muyuz ?

İnsanlara karşı verdiğimiz değer ve kıymeti bazen sözle bazen de yazı ile dile getiririz. Herkes  yapı itibariyle , düşünce itibariyle  farklılık gösterir ve  asla gerçek düşüncelerini yansıtmazlar.

Teknolojinin geliştiği şu zamanda   birbirlerine karşı asla dürüst  , değer bilen , kıymet bilenlerin sayısının  gitgide azaldığını görmekteyiz. Hak ve hukuğa uygun olan davranışlar sergilemeliyiz ki  karşımıza çıkan  her zorluğa rağmen  değer vermek ve kıymetbilmeliyiz. Onca yapılan iyiliğe karşılık görmüş olduğumuz  vefasızlık  sonucunda  verilen  değer kötü ve düşüncesizliklere neden olan davranışlardır.

Yaratılış  itibariyle  insanlar  bir arada yaşayarak , arkadaşlıklar kurmak ve  bireylerin  birbirine  hissettikleri  çıkarlar karşısında tatmin olma duygusu olarak adlandırılır. Yaş ilerledikçe  çıkarlarda da artış görülmektedir. Toplumda yer edinmeye çalışan  ve yerini korumak adına her türlü hilelere , yalakalığa devam eden insanların bire bir yaşamaktayız.Toplumun  oluşturduğu  baskılardan  dolayı     kendimizden çok insanları  düşünmeye iter, Kendi değerlerimizi, insanların bizleri bir kenara  itmesi  ile başlar. İşte o an her şeyin farkına varırız ve pişmanlıkları yaşarız.

 Birbirimize, yediğimiz nimete karşı, giydiğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız eşyalara karşı değer ve kıymet bilmeliyiz. Eğer bilmezsek kaybettikten sonra değer vermenin ve kıymet bilmenin hiçbir önemi yok. Değer verme yada  kıymet bilmek herhangi bir yere yapmış olduğumuz iyilikler ve güzelliklerinde  sanki hiç yapılmamış gibi yok sayılmak unutulmak gibi .Bizler  her işimizi karşılık beklemeden bunları yapıyoruz.Ancak burada vefa devreye  giriyor  vefa beklemek de  hakkımızdır. Vefasız insan  karşısındakini kırar,  döker verilen  değer ve kıymet önemini yitirir.Vefalı insan kıymet bilen ve değer veren kişidir. Aileler çocuklarını büyüme döneminden başlayarak  ahlaki kurallar,gelenek ve görenekler  hakkında bilgilendirmelidir .İnsanlar kendilerini genç yaşta  geliştirmelidir. Kendini geliştiren , kendi değerinin  farkına varan kişi ve etrafındakilerinin de farkına varır.

Her şeyi acı yolla  öğrenmemize gerek  kalmaz. Sarf ettiğimiz emek ve çabalar sonucunda   yaşadığımız hayal kırıklığını derin  düşüncelerle  öğreniriz. Yeter ki  istesin, emek  sarf etsin kendisini hiçe sayan kişilere karşı onları düşünmek  yerine , başka şeylerle uğraşarak o düşüncelerden uzaklaşılır.  Şu zamanda  her şey para ile değerlendiriliyor ve her şeyin fiyatının var olduğu fikrini savunuyorlar, bunu elde etmek için yalan dolan ,riyakarlık, samimiyetsizlik , güvensizlik,  her türlü entrika mevcut. Bu şekilde davranan kişiler sadece kendini kandırırlar karşıdaki sesini çıkarmıyor olabilir ama sadece izler ve ilerleyen zaman içinde böyle insanlardan uzaklaşılır sessiz sedasız. Bunu çok yönlü değerlendirebiliriz  aile içinde olsun, ikili ilişkilerde olsun, mal, mülkte  ve sevgide verilen  emek, yediğimiz nimete verilen hürmet ve kıymetli olan her şeyde var. İnsanların insanlara karşı haklarına  razı olan yada olmayan  egosu yüksek, bencil, kötü huy sahibi kişiler değer vermediği gibi kıymet bilmezler.Kendini bilen kişi kul hakkına girmez ve her zaman dikkat eder.

 Sonuç olarak bizler her şeyden, herkesten daha değerli ve kıymetliyiz. Önce kendimizi önemsemeliyiz. Her şeye, hayata, yaşama umut dolu ve gülümseyen bir yüzümüz olsun, solmasın ve bastırılmış duyguların umutlarımızı soldurmasına izin vermeyelim. Sevgi ile kalın.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz