Çöp Toplamak Geçim Kaynağı Oldu - FERAH USLU

Çöp Toplamak Geçim Kaynağı Oldu


Geri dönüşüm atık maddelerin ve çöplerin ayrıştırılarak  tekrar işlenerek ikincil olarak  kullanılan hammaddenin tekrar elde edilmesi  olarak kullanılımına sunulmasıdır.Geri dönüşümdeki amaç hammaddenin miktarını azaltarak hem ekonomiye hemde doğaya yararlı olmaktır.

Sabahın erken saatlerinde ,olsun akşam saatlerinde olsun bir dolu genç , yaşlı  ve çocukların çöp konteynerlerini karıştırıp  geri dönüşüm için yarar şeyleri toplamaları  geçim kaynaklarının olduğunu bilmekteyiz.Birde konteynerlerin boş olduğunu gördüklerinde yüzlerinde beliren üzüntüleri de insanın  içini acıtıyor.  Yoksul insanların toplum tarafından dışlanması , yoksulluğunu derinden hisetmeleri , yaşamlarını sürdürmek için,ekonomik yetersizlikten dolayı , eğitimsizlik sonucunda zorunlu olarak çalışmaktadırlar.

 Geçim kaynaklarının olmadığında  yüzlerde beliren burukluğu hissedebiliyoruz.Bazen bizler bile kendi çöpümüzü atarken rahatsızlık duyarız .Gerçekte yararlı iş yaptıklarını biliyoruz yaşlısı, gencinin  geri dönüşüm için topladıklarını ve geçimlerini bu işten kazandıklarını.

Geri dönüşüm derken yapmış oldukları işi düşününce çöpler ayrıştırıldığını ve çöplerin konteynerde azalması bizim için  yararı vardır.Hepimiz üzülüyoruz  başka açıdan baktığımızda mikropla karşı karşıya kaldıklarınıda biliyoruz. Gencecik çocuklar , yaşlısı olsun eve katkı  sağlamak için yaşam mücadelesi verdiklerini yada yiyecek aradıklarını.Çalışarak aile bütçesine yardımda bulunduklarını da.

Görülüyor ki nüfusta artışın oluşmasıyla birlikte hammadde kaynaklarının azaldığı,üretim faaliyetlerin oluşabilmesi için hammaddeye ihtiyaç duyulması ile geri dönüşüm ortaya çıkmıştır.Geri dönüşüm nedeni ile yeniden işlenerek üretime kazanılması ve maliyetininde düşük olduğunu hepimiz bilmekteyiz.Geri dönüşüm sisteminin hayata geçirilmesi ile birlikte yeni bir sektör oluşturuldu.

Çöp ne olacak deyip geçmeyelim geri dönüşüm olarak içinden çıkan kağıtlar, plastikler, metal parçaları herbiri ekonomik değeri bakımından değerlidir.Tüketilen kaynaklarımız korunmakta,enerjiden tasarruf sağlanmakta ve memleketimizin ekonomisine katkı sağlamaktadır. Gerçek manada düzenli, sağlıklı bir şekilde  toplandığında  kazancı çok yüksek olumaktadır. Toplanan kağıtlar, kartonlar ve buna benzer hammaddeler doğrudan fabrikalara götürülerek yeniden işlenir  ve  tekraradan üzerine cüzi kar koyarak  satışa sunulmaktadır.

Geri dönüşüm işçileri çöpte toplamış oldukları artık maddeleri ayrıştırarak fabrikalara satarak tekrar toplamaya devam ederler.Geri dönüşümcüler çok az ücret karşılığında sağlıksız ve sosyal güvencesi olmayan ortamlarda çalışmaktadır.Geri dönüşüm çalışanları  için  iş güvencesi sağlanarak , çalışırken kötü muamele ile karşı karşıya kalanlara yardımcı olmak.Sorunlarına çare bulmak, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek ve çözüm arayıp bulmaktır.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz