Çocuklarımıza Kişisel Alan Hakkında Nasıl Bilgi Verebiliriz? - FERAH USLU

Çocuklarımıza Kişisel Alan Hakkında Nasıl Bilgi Verebiliriz?


Biz aileler yetişkin olarak  bu konu hakkında  tam olarak  açıklama yapmakta zorluk çekmekteyiz.Her geçen gün çocuklarımıza yapılan ve yapılmaya devam eden taciz olayına  dur demeliyiz.Hepimiz bu konu  için üzüntü duymaktayız.Konu derin, acı verici ve üzücü  çünkü eğitim  sisteminde bu konu hakkında çok şey yapamıyoruz ve bu konu hakkında çocuklarımızla nasıl iletişim kuracağımızı , nasıl davranacağımızı bilmiyoruz.

Bu  hepimizi  rahatsız edici konu  bunun üzerine çok araştırma yapılıyor çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz   , nasıl bilgilendirebiliriz . Bende bu konu üzerinde  yapılan araştırmaları inceleyerek ,okuyarak, sorarak  yurt dışında bu gibi olayların olmaması  bu konu hakkında   bir çok çözüm olduğunu  öğrendim  ve bu sistemin ne kadar yararlı olacağını   deneyerek  ne kadar  faydalı   diye düşünüyorum ve sizlerle paylaşmak istedim. Yurt dışında ki okullarda  eğitimciler bu konuya çözüm olarak çocuklar  için ailelere  taslak hazırlayıp  seminerler düzenlemişler ve bu seminerler devam etmekte. Bu taslakta çocukların  başına gelebilecek durum karşısında nasıl önlem alınabileceği bir çok testler yaparak  çözüm bulmaya çalışmışlar ve etkili olduğunu görmüş ve sürekliliğini devam ettiriyorlar.

Bu taslakta 5 ve 10 yaş grubu çocuklar baz alınarak  bir çember hazırlanmış .Bu çemberin özelliği çocuğumuza karşı yanlış bir şeyin gerçekleşmesi olan  cinsel taciz, fiziksel ve psikolojik tacizi önlem almak ve korumak adına yardımcı olmak için. Bu çemberi bizlerde evde çizebiliriz .

MOR ÇEMBER:Mor olan çember bizi yani kendimizi ifade eder ve biz  her şeyden ve herkesten çok önemliyiz ve değerliyiz. Vücudumuz sadece bize ait  sadece  biz dokunabilir  ve dokunulmasına  biz karar verebiliriz. Hiç kimse benden izin almadan, rızam olmadan  bana dokunamaz ve sevemez.

MAVİ ÇEMBER : Ailemiz ve sevdiklerimizi ifade eder.Saygı, güven, sevgiyi ifade eder.Bu işaret kime ait olduğunu ve bize yakınlık derecesini bildirir.Ancak sevdiklerimiz bile kişisel alanımıza giremez, ihmal ettirmemeli ve saygı duyulmalıdır.

YEŞİL ÇEMBER: Arkadaşlarımızı ve iletişim kurmak istediklerimizi içine alır.Arkadaşlık çok önemli ve bir çok şeyi içine alır.Birlikte oyun oynamak,eğlenmek,bazen dostça sarılmaktır.Arkadaşlık güven ve saygıya dayanır.Okulda, sınıfta, dışarda, çocuklarımız sadece arkadaş gibi davranabileceğini   ve kendini nasıl koruyacağını anlatmalıyız.

SARI ÇEMBER : Sarı çember okul servisinde, bahçede, spor alanlarında, parklarda  çocuklarımız yer alacaktır elbette ve ailelerin tanıdığı, tanımadığı arkadaşları olacaktır.Çocuklarımıza sosyal alanda farklı insan olduklarını güvenlik  açısından  nasıl davranacağını ve   kurallarını  en uygun dille ifade etmeliyiz.Sevilen tanıdık insanlar arasındaki farkı izah etmeli ve arkadaşlık ilişkilerinde mesafeli ve saygılı olmalı öğretmeli.

KOYU SARI:Bu çember bizlerin ihtiyaç anında yardım isteyebileceğimiz kişiler ve bu kişiler bize yardım edebilir.Tek anlayan  kişiler ama bizim arkadaşımız tanıdığımız kişiler değil..Bunlar öğretmenlerimiz, polis memurları, itfaiyeciler, hemşire , doktor .Çocuklarımıza birinin yada kendinin yardım edebilmesi için bunları öğretmemiz gerekiyor.Bu kişilerle ilişkide  üniformalı, sertifikası, diploması , kimlik sahibi olmalı ki tehlike anında yardımcı olabilmesi için.

KIRMIZI :Kırmızı çemberdeki kişileri tanımıyoruz.Bütün bireyler kötü insanlar değil ama bize yabancı olduğunu iyimi, kötümü olduğunu bilemeyiz.Yabancılara güvenmiyoruz, asla onlarla konuşmuyor , oturmuyor, sorulara cevap vermiyoruz, kendimiz ve sevdiklerimiz hakkında bilgi vermiyoruz,onlarla bir yere gitmiyoruz ve yardım istemiyoruz.

Bu yöntemle çocuklarımıza  nasıl davranacağımızı ifade edebiliriz.Eğer rahatsızlık hissediyorsak ‘’DUR’’ yada ‘’HAYIR’’  demeyi bilmeliyiz.Yalnış davranışta bulunuyorsa  ailemize, öğretmenimize, polise bildirmeliyiz.Kimse kendimizin rızası olmadan dokunamaz.Bunu çocuklarımız anlayana kadar öğretmeliyiz ve tekrar etmeyi unutmamalıyız. Gelecekte sağlıklı nesiller yetişebilmesi için asla saklamamalı, utanmamalı, konuşmaktan korkmamalı ve sormaktan korkmamalıyız.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz