Bakan Tüfenkci, Karşılıksız Çek Adedi % 27 Oranında Azaldı

Bakan Tüfenkci, ilk dört ayda karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarının geçen yılın aynı dönemine göre % 25 oranında, karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin ise % 27 oranında azaldığını belirtti.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Bakan Tüfenkci, ilk dört ayda karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarının geçen yılın aynı dönemine göre % 25 oranında, karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin ise % 27 oranında azaldığını belirtti.

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeke olan güvenin artırılması ve karşılıksız çekin önlenmesi amacıyla 2017 yılı Ocak ayından itibaren çeklerde zorunlu hale gelen karekod ile karşılıksız çek oranlarının önemli derecede azaldığını bildirdi.

2017’nin ilk dört ayında, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarının geçen yılın aynı dönemine göre  % 11 artarak 236 milyar lira olduğunu aktaran Bakan Tüfenkci,  bu süre içinde karekodlu çeklerin; tutar olarak bankalara ibraz edilmiş toplam çeklerin içindeki payının ortalama %12,85, adet olarak ise % 10,3 olduğunu ifade etti.

Bakan Tüfenkci, yılın ilk dört ayında parasal tutarı 6,3 milyar lira olan 170 bin adet karekodlu ve/veya karekodsuz çeke karşılıksız işlemi yapıldığını belirterek, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarının geçen yılın aynı dönemine göre % 25 oranında, karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin ise % 27 oranında azaldığını vurguladı.

2017 yılı Nisan ayı itibariyle bankalara ibraz edilen karekodlu çeklerin toplam ibraz edilen çek içerisindeki karşılıksız çıkma oranının adet olarak % 1.1 olduğunu aktaran Bakan Tüfenkci, "Bankaya ibraz edilen her yüz karekodlu çekten yaklaşık 1’i karşılıksız çıkmıştır. Karekodsuz çeklerde ise bu oran % 2,4’tür. Demek oluyor ki karekodlu çekler karşılıksız çekin önlenmesi anlamında %50’nin üzerinde fayda sağlamıştır.” dedi.

Karekodlu çek sayısı 9 milyona yaklaştı

Bakan Tüfenkci, 2017 yılının Ocak ayından bugüne kadar bankalarca; toplam 228 bin 649 çek hesabı sahibine 346 bin 464 adet karekodlu çek ihtiva eden koçan verildiğini belirterek, bankalarca verilen ve şu anda çek hesabı sahibinin elinde olan veya piyasada dolaşan karekodlu çek sayısının 8 milyon 889 bin 618’e ulaştığını bildirdi.

Çek hesabı sahiplerinin elinde 1 Ocak 2017'den önce bankalarca çek hesabı sahiplerine verilen karekodsuz çek koçanlarının bulunabildiğini vurgulayan Bakan Tüfenkci, sistemden beklenen faydanın sağlanması için vatandaşların karekodsuz çek kabul etmemelerinin büyük önem taşıdığının altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN