Ağbaba, Bu Şartlarda Yerinde Dönüşüm Mucize

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

          CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinin ardından yerinde dönüşüm konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek bugüne kadar yerinde dönüşüm projeleriyle ilgili bir adım atılmamasını eleştirdi.

         6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen sorunlar devam ediyor. Deprem bölgesi illerinde en önde gelen sorunlardan biri yerinde dönüşüm gösteriliyor. Yerinde dönüşüm konusunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyelerin bürokratik engelleri ile 750 bin lira gibi çok düşük hibe miktarının vatandaşı çıkmaza soktuğu, belirtilen nedenlerle yerinde dönüşümün “yerinde dönüşememek” halini aldığı belirtiliyor.


750 BİN LİRA HİBEYLE EV Mİ YAPILIR?

          Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bu şartlarda yerinde dönüşümün mucize olduğunu kaydetti. Malatya ilinde 1 metrekare konut fiyatı maliyetinin ortalama 25 bin lira olduğunu, 100 metrekarelik konutun 2 buçuk milyon liraya mal olacağını çoğu dar gelirli, asgari ücretli veya emekli vatandaşların 750 bin liralık hibe ile bu maliyeti karşılamalarının mümkün olmadığını belirten Ağbaba,hibe ve kredi miktarının artırılmasını, yerinde dönüşüm ile ilgili engellerin kaldırılmasını istedi.

         Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

KAÇ YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ KABUL EDİLDİ?

        Malatya’da yapılacağı planlanan 103 bin konutun bir kısmı İkizce, Çamurlu, Gelincik Tepesi gibi bölgelerde devam ederken, bir kısmı için de vatandaşların yerinde dönüşüm talepleri ele alınmaktadır. Toplu konut alanlarında beklentiyi karşılamasa da kısmi ilerleme sağlanırken, yerinde dönüşüm konusunda neredeyse hiçbir adım atılamamıştır.Bu çerçeveden hareketle;

1-6 Şubat depremlerinin 1. Yılına girerken Malatya’da yerinde dönüşüm için yapılan başvuru sayısı kaçtır? Bu başvuruların ilçelere göre dağılımı nasıldır?

2- Yerinde dönüşüm talebi kabul edilen konut sayısı kaçtır? Yerinde dönüşüm ile yapılacak konutlardan yapımına başlanan var mıdır? 

3-Malatya’nın muhtelif yerlerinden emlak konut tarafından yerinde dönüşüm yapılacağı belirtilmektedir. Zaviye Mahallesi Meryem Siteleri, Kamukent,Aslanlar Sitesi gibi alanların bütün olarak emlak konut tarafından yapılacağı söylenmesine rağmen bugüne kadar net bir açıklama yapılmamıştır. Malatya ilinde Emlak Konut tarafından yerinde dönüşüm yapılacak yerler var mıdır? Varsa bu yerler nerelerdir?

4- Yerinde dönüşüme başvuru yapan depremzedelere konut için 750 bin hibe 750 bin kredi verilmesi kararlaştırılmıştır. Malatya ilinde 1 metrekare konut fiyatı maliyetinin 25 bin lira olduğu, 100 metrekarelik konutun 2 buçuk milyon liraya mal olacağı belirtilmektedir. Çoğu dar gelirli, asgari ücretli veya emekli vatandaşların 750 bin liralık hibe ile bu maliyeti karşılamalarının mümkün olmadığını belirtip, yerinde dönüşümden uzaklaştıkları bilinmektedir. Yerinde dönüşüm için hibe ve kredi miktarının artırılması planlanmakta mıdır?

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN